Набират средства за връщане на тялото на Иван Томов в България. Сметката е на името на баща му, нужни са 70 хиляди долара

Иван Томов в родния Русе.
21.05.2019 / 16:15

Разкрита е банкова сметка за набирането на средства за връщане в България на тялото на Иван Томов, който загина, след като изкачи връх Лхотце в Хималаите. Това съобщи пред „Монитор“ приятелката на алпиниста Янислава Георгиева.

Необходими са 70 хиляди долара за акцията и транспортирането на тленните останки до родния му град Русе. Сумата е непосилна за родителите на Иван, а и парите трябва да се съберат възможно най-скоро. Тялото ще бъде свалено до базов лагер 2 и оттам с хеликоптер ще бъде откарано в Катманду.

„Това е желанието на родителите на Иван, които искат да го погребат по християнски обичай. Да, акцията е сложна и рискована, но не е и невъзможна“, каза Янислава.

От туристическото дружество „Приста“, в което членуваше загиналият алпинист, подкрепят набирането на средства. „След кратка дискусия "за" и "против", смятаме, че решаващият избор за това е на родителите на Иван. Надяваме се на подкрепа от всички приятели и съмишленици!“, призовават от там.

„Първоначално смятахме, че операцията по свалянето на тялото от височина 7800 метра, на която е починал Иван, е твърде рискована. Затова се допускаше вариантът тленните му останки да останат в Хималаите, каквато практика има и в случаи с други загинали алпинисти. Все пак последната дума е на родителите му и за нас тя е важна“, обясни Георги Димов, председател на клуб към туристическото дружество „Приста“.

Той каза, че походът до петхилядника Казбек в Кавказ, който Иван е планирал да води това лято, ще се състои и ще бъде в негова памет.

 

Банкова сметка:

Пощенска банка

IBAN: BG58BPBI79211043088601 в български лева

Юрий Любенов Томов

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев