Англия забранява сламките и клечките за уши

Клечки за уши
22.05.2019 / 14:43

От април 2020 година пластмасовите сламки, бъркалки и клечки за уши ще бъдат забранени в Англия, обяви днес британският министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони Майкъл Гоув, цитиран от ДПА.

Решението е вследствие на огромната обществена подкрепа, се посочва в изявлението.

Тези артикули често се използват само за няколко минути, но разграждането им отнема стотици години и в крайна сметка попадат в нашите морета и океани и вредят на ценния морски живот, отбелязва Гоув.

Затова днес предприемам действия, за да променя хода на събитията и да гарантирам, че оставяме нашата околна среда в по-добро състояние за бъдещите поколения, допълва той.

В забраната ще има изключения, осигуряващи достъп до сламки на хората с медицински нужди или недъгавост. Ще бъде позволена и употребата на клечки за уши за медицински и научни цели.

Годишно в Англия се използват около 4,7 милиарда сламки, 316 милиона бъркалки и 1,8 милиарда клечки за уши, сочат данни на министерството.

Шотландия също прави стъпки да ограничи или забрани пластмасовите сламки и клечки за уши. Подобни мерки обмисля и правителството на Уелс, допълва Би Би Си.

Тази седмица ЕС официално прие план за забрана на по-дълъг списък с артикули, сред които сламки, пластмасови прибори за хранене и чинии, от 2021 година.

Източник: dir.bg
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев