Красимира Бакалова е носителят на наградата „Аргира Жечкова“. Отличието й беше връчено от министъра на културата Боил Банов

Боил Банов връчва наградата на Красимира Бакалова
23.05.2019 / 21:45

По традиция и тази година беше връчена наградата „Аргира Жечкова“. Тя беше присъдена на Красимира Бакалова, учител от СУ „Константин Константинов“ в Сливен, активен културен деец и общественик. Наградата връчи министърът на културата Боил Банов. Кметът Стефан Радев откри церемонията.

От своя страна Красимира Бакалова благодари за високата оценка и посвети наградата на своите внуци.

„За мен е голяма чест да бъда тук, на тази сцена, за да получа тази най-висока награда. Искам от цялото си сърце да благодаря на Община Сливен в лицето на господин Радев, на Общинския съвет, на обществената комисия, както и на Регионално управление на образованието. Благодаря и на онези, които ме номинираха. Благодаря и на моето семейство, което винаги е до мен и ме подкрепя. Училището за мен е и съдба, и сбъдната мечта. То е щедрост на усилия, на емоции, на отдаденост и голяма човечност“, заяви тазгодишната носителка на наградата „Аргира Жечкова“.

Номинацията на Красимира Бакалова е направена от РБ „Сава Доброплодни” и сдружение „За Сливен заедно”. Тя беше определена за носител с гласуване на Обществена комисия на нейно заседание, което се проведе на 20 май 2019 г.

Осем дами бяха номинирани тази година за престижното отличие. Соня Славова, учител по математика в ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Стефанка Адреева-Минчева, номинирана от сдружение „Мати Болгария”. Даниела Маркова, старши учител по английски език в ПХГ „Дамян Дамянов“, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Лилия Аджемова, учител по руски език и история и цивилизация в ППМГ „Добри Чинтулов”, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Надежда Койчева, главен учител по немски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Тодорка Ченкова, старши учител по музика в ДГ „Теменуга”, гр. Сливен, номинирана от детската градина и Снежана Кирова, старши начален учител в СУ „К. Константинов”, гр. Сливен, номинирана от училището. На всички тях кметът Стефан Радев връчи дипломи.

Наградата на Община Сливен на името на Аргира Жечкова се връчва по традиция в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Присъжда се на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

Освен „Аргира Жечкова“, тази вечер бяха връчени и наградите на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски” за дългогодишна, цялостна и високо професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование. С почетното отличие бяха удостоени Кета Райкова – старши учител в Детска градина „Елица“; Елена Ангелова – заместник-директор по учебната дейност в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“; Надежда Койчева – главен учител, учител по немски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и Магдаленка Кисьова – старши учител по хореография в Средно училище „Константин Константинов“. Независимият учителски синдикат връчи награда на Румен Иванов – учител по математика в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

Церемонията приключи с концерт на Сливенски симфоничен оркестър, със специалното участие на Мария Веткова-Маджарова – сопран и Иво Йорданов – баритон. Гост-диригент беше Цанислав Петков.

Още снимки от новината

Стефан Радев връчва отличие
...
...
Иво Йорданов – баритон и Мария Веткова-Маджарова – сопран
...

 

Снимки и видео: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев