С празнично шествие, издигане на националното знаме и поднасяне на гирлянд от цветя на паметника на Хаджи Димитър, Сливен отбеляза 24 май

Честване на 24 май
24.05.2019 / 14:55

Днес по обяд на площад „Хаджи Димитър“ в Сливен се състоя официално честване на 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Празникът започна с многолюдно шествие, което стартира от Градската градина и премина по сливенските улици. В него се включиха мажоретни състави, Военния духов оркестър-Сливен и ученици с български трибагреници и буквите от българската азбука в ръце. Към тях се присъединиха кметът Стефан Радев, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, заместник-кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, началникът на РУО-Сливен Милена Чолакова, граждани и гости на града, учители и ученици, преподаватели, студенти от филиалите на двете висши учебни заведения в Сливен – Технически университет-София и Медицински университет-Варна, както и културните институти.

На площад „Хаджи Димитър“ беше издигнато знамето на България под звуците на националния химн.

Кметът Радев поздрави всички българи, граждани на Сливен и гости на града.

Приветствие към присъстващите отправи и носителката на наградата „Аргира Жечкова“ Красимира Бакалова.

След словата ученици от сливенските училища поднесоха гирлянд от цветя на паметника на Хаджи Димитър и българските възрожденци.

Празникът завърши с концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. От сцената на площад „Хаджи Димитър“ тя благодари на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев за поканата да пее пред сливенската публика на днешния светъл празник – 24 май.

По време на концертната програма се извиха кръшни хора, в които се включиха млади и стари.

Още снимки от новината

Празнично шествие
...
...
...
...
...
...
Официалните лица
Издигане на Националното знаме на България
...
...
Поднасяне на гирлянд от цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци
...
...
Николина Чакърдъкова
Хоро се вие

 

Текст, снимки и видео: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев