Българският премиер Борисов в Мюнхен: Отношенията между България и Германия са отлични

Среща
25.05.2019 / 10:28

Двустранните отношения между България и Германия са отлични, стратегически важни, а отношенията с Бавария са най-активните и динамично развиващите се сред германските федерални провинции. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министър-председателя на Свободната провинция Бавария д-р Маркус Содер, който се проведе в Държавната баварска държавна служба в Мюнхен.

Разговорите между Борисов и Содер бяха продължение на успешната и продуктивна среща, която те проведоха в София в началото на май. Днес фокусът на дискусиите беше върху икономиката и инвестициите.

Министър-председателят Маркус Сьодер отбеляза, че е впечатлен от това колко германски фабрики са открити в България. "Очакваме още по-силно икономическо сътрудничество. Отдаваме голямо значение на доверието на баварския бизнес за търговията и инвестициите в нашата страна и полагаме усилия в тази посока", каза премиерът Бойко Борисов. Той добави, че е изключително важно за страната ни да разшири присъствието на български продукти на баварския пазар в обещаващи сектори като електрониката и електротехниката, машиностроенето, химическата промишленост, селското стопанство и др.

"Стремим се да развиваме иновативни производства с висока добавена стойност и да подобряваме възможностите за развитие на технологиите", каза премиерът Борисов пред Маркус Сьодер.

Борисов заяви, че България активно работи за още по-добри условия за привличане на инвеститори, включително чрез реформиране на професионалното образование и обучение на квалифицирани кадри, чрез намаляване на административната тежест и развитието на индустриалните зони.

Хората искат сигурност, високи доходи, искат да видят развитието, ние правим точно сега. Няма лозунги, но фабрики, инвестиции, индустриализация. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен след среща с министър-председателя на Свободната държава Бавария Маркус Сьодер. Министър-председателят Борисов посочи, че в България са отворени много германски фабрики, особено в автомобилната индустрия, която освен че се създава, разширява и производството си.

Българският премиер отбеляза, че се осъществяват активни контакти между българския и баварския бизнес, така че двете икономики да бъдат максимално обединени. Те ни харесват, знаят, че сме стабилна и дисциплинирана държава, ние сме семейство във всяка сфера, ”добави Борисов и подчерта плодотворното сътрудничество с много други федерални провинции.

 Поискано да коментира изявлението на британския премиер Тереза ​​Мей, Борисов изрази надежда, че ужасните прогнози няма да се сбъднат, вместо да държат Brexit подреден, да идва при някой друг и да иска нови разговори. Министър-председателят Борисов също поздрави Франция Тимерманс за резултатите от гласуването в Нидерландия и подчерта доброто му приятелство с него.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев