България днес гласува за свои представители в Европейския парламент

Евроизбори
26.05.2019 / 08:23

България днес гласува за свои представители в Европейския парламент (ЕП). В новия Европарламент страната ни ще има 17 депутати.

Гласуването е задължително, но санкции за негласуване няма.

България избира свои представители в ЕП за четвърти път. Първите си евродепутати избрахме на 20 май 2007 г., няколко месеца след присъединяването ни към ЕС и три години след началото на мандата на тогавашния Европарламент. След това два пъти заедно с останалите страни членки участвахме в общите избори за парламент на ЕС - през 2009 и 2014 г. Съгласно Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, страната ни има 18 представители в Европейския парламент до общо европейските избори през 2009 г. Тогава техният брой бе намален на 17 поради общото съкращаване на броя на депутатите в Европарламента.

В провеждащите се днес евроизбори у нас участват общо 318 кандидати, издигнати от 13 партии, осем коалиции и 6 инициативни комитета. За сравнение на последните избори за ЕП през 2014 г. нашите кандидати са били 313, издигнати от 15 партии, 6 коалиции и три инициативни комитета.

На евроизборите през 2014 г. активността в страната бе 35,84%, а общо за Европейския съюз 42,61%. В състава на досегашния ЕП, избран през 2014 г., съотношението между представителството на двата пола е в полза на мъжете, които са 71%. Жените евродепутати бяха 29%. От българските евродепутати, чиито мандат изтече, жените са само три, останалите 14 са мъже.

За гласуването днес в чужбина са разкрити 191 секции, в които могат да гласуват живеещите и пътуващите зад граница българи. Сънародниците ни, които вече са подали заявление за разкриване на секция, ще трябва да гласуват в съответната секция. Останалите ще могат да гласуват в която и да е секция, след като представят документи за самоличност и попълнят декларация, че не са гласували на друго място.

Източник: Дарик
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев