Българка ще опакова емблематична сграда във Виена

Виена панорама
28.05.2019 / 16:11

Една от емблематичните сгради на Дунавския канал във Виена, известна като Рингтурм, ще се превърне в огромна арт инсталация за 12-а поредна година, съобщиха от мрежата за международни връзки на община Виена.

Специално жури избра проектът да бъде реализиран от българската художничка Даниела Костова, която живее и работи в Ню Йорк. Арт инсталацията с площ от 4000 кв.м. е наречена "Мечти за бъдещето" и сега се монтира на фасадата. Върху нея е изобразено дете в скафандър, а на каската му е кацнал бял гълъб с разперени криле. Птицата, която може да се види върху много емблеми на космонавтиката, символизира мечтата на човека да лети. Малкото дете открива и изучава света и още преди да проходи, то мечтае.

От другата страна на сградата се вижда неговата играчка - въртележка с летящи небесни тела, която показва планетата Земя, погледната отдалече. От тази перспектива бъдещият свят на нашите деца изглежда изключително крехък. Инсталацията ще бъде открита в края на юни и ще остане там до края на октомври.

Рингтурм е първата висока офис сграда във Виена. Открита е през 1955 г. Тя е построена на мястото на разрушено от бомбардировки здание и до днес се възприема от виенчани като символ на възстановяването на Виена след Втората световна война.

Даниела Костова е родена през 1974 г. в София. От 2003 г. живее и работи в САЩ. През 1998 г. завършва магистратура по живопис в НХА, София, а през 2005 г. магистратура по електронни изкуства в Rensselaer Polytechnic Institute, Трой, Ню Йорк, САЩ. От 1996 г. има множество самостоятелни изяви и участия в общи изложби в България и по света, много от които са представителни за страната ни. Печелила е награди и стипендии в областта на съвременното изкуство. В периода 2000 г. -2003 г. е директор и куратор на галерия "Ирида", София.

Източник: БТА
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев