Северна Македония и Албания очакват да получат докладите си от ЕК днес

Европейски съюз
29.05.2019 / 13:19

Северна Македония очаква да получи зелена светлина от Европейската комисия за датата на започване на преговори с ЕС, съобщи НОВА ТВ.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан и заместник-председателят на Европейската комисия Федерика Могерини ще представят на Европейския парламент и на Европейската комисия най-новите стратегии за разширяване на ЕС. Република Северна Македония очаква да получи зелена светлина от Комисията относно датата на започване на преговорите с ЕС. След това тази дата трябва да бъде одобрена от държавите-членки на ЕС. Докладите ще бъдат публикувани и за всички други страни в региона.

Окончателната версия на тези ключови документи беше финализирана до късно през нощта в сградите на Европейската комисия, но се очаква Северна Македония да получи положителни оценки за напредъка на реформите в повечето области, включително критични реформи, които трябва да проправят пътя за преговорите. съдебната система, публичната администрация, разузнавателните служби и борбата с корупцията.

Освен Северна Македония, Албания също очаква днес да получи зелена светлина за преговорите и положителен доклад на ЕК, но до последния момент остава неясно дали двете страни ще останат със същия рейтинг от Европейската комисия, предвид политическата нестабилност в страната през последните месеци.

Решението на държавите-членки на ЕС за датата на преговорите обаче остава основното, решението се очаква най-рано през юни, но може да бъде отложено за юли или септември.

Страни като Франция продължават да се противопоставят на началото на преговорите със Северна Македония и Албания през юни.

Решенията на държавите-членки във всеки случай ще се ръководят от заключенията на докладите на Европейската комисия, публикувани днес, и ще бъде важно да се отбележи в това отношение дали и какви разлики ще бъдат намерени във формулировката за Македония и Албания.

Докладите ще бъдат представени на евродепутатите в 11.30 часа днес в Брюксел, а след това пред Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев