КЕВР: Цените на отоплението в България ще започнат да се покачват от юли заради ситуацията в Иран и Венецуела

Иван Иванов
30.05.2019 / 11:37

Сложната ситуация в Иран и Венецуела и високите цени на въглерода, които оказват влияние върху всички енергийни компании у нас, са причина за поскъпването на цените на отоплението от юли. Това обясни председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Цената на електроенергията е в съответствие с годишната инфлация, каза Иванов.

Тъй като стана ясно след изборите, КЕВР предположи, че отоплението в България трябва да нарасне средно с 4,5%, а електроенергията - със средно 3,48%. Регулаторът предлага електроенергия да се повиши в Западна България с 3.64%. За Северна България се планира увеличение от 3.38%.

В Югоизточна България KEVR смята, че цената трябва да бъде близо до 3,6%. Най-сериозното повишение на отоплението и топлата вода се очаква в Разград, докато в Сливен трябва да има намаление от половин процент. Ето аргументите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов за поскъпването на отоплението:

"Това е рязкото покачване на цените на емисиите на въглероден диоксид, търгувани на европейска платформа, която достигна нива от около 25 евро на тон емисии. турбулентност на пазара на суров петрол. "

По-рано днес вчера обсъдени дискусиите относно промените в Наредбата за топлоснабдяването. Според омбудсмана на България Мая Манолова, промените в нея са леки. Манолова попита какви са аргументите за решението на жителите на един вход на отделение за отделение да определят такса за изграждане на сградата в рамките на 20 до 40 процента.

"Това са предложения за промени, които наистина не променят нищо. Те не решават нито един от проблемите на гражданите с топлофикация".

Не всеки ще приеме, че такава възможност за определяне на такса за инсталация на сградата ще намали сметките им за отопление. Затова, според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов:

"Когато броят на потребителите е много висок, таксата за инсталация на сградата намалява, тъй като тя се разпределя между по-голям брой потребители. Ако броят е малък, той ще бъде висок."

Измененията в Наредбата за топлоснабдяване идват в навечерието на очакваното окончателно решение на ВАС за такса за инсталация на сградата.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев