Българският кабинет предлага опростена процедура за издаване на лични документи в чужбина

Документ за самоличност
30.05.2019 / 11:56

Българите в чужбина ще могат да получат издаден документ за самоличност или паспорт по куриер или поща, като по този начин се спестяват от изпращането им в консулската служба за получаване на съответния документ. Това включва изменения в Закона за личните документи на българското правителство.

Изменението ще улесни българските граждани в чужбина, особено тези, които живеят далеч от дипломатическите и консулските представителства на България. Използването на куриерска или пощенска услуга ще се заплаща предварително. Законопроектът въвежда изискване за лично явяване на лицето при подаване на заявлението за издаване на документа на съответното представителство.

Друга промяна предвижда възможността за онлайн подаване на заявления за подмяна на български лични документи и получаването на попълнения документ ще се извършва лично само след като се установи самоличността на получателя след връщането на стария документ. Крайните срокове за издаване на лични документи за заявка, подадена в чужбина, са 45 дни за редовна услуга и 30 дни за бърза услуга. Измененията въвеждат срок на валидност на паспортите от 10 години и Министерството на вътрешните работи следва да осигури технологичните и организационни условия за издаване на паспорти с новата валидност най-късно от началото на 2021 година.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев