Непълнолетни цигани убиха минувач в Асеновград за 3 лева, чакат делото в ареста

...
31.05.2019 / 11:08

Двама непълнолетни цигани от махалата в Асеновград убили за 3 лева и телефон случаен минувач в парк в града.

15-годишен циганин от Асеновград е извършителят на жестокото убийство от 26 май т.г., когато трупът бил открит в парк до ромската махала в градчето. Заедно с Исмаил Асан бил и неговият приятел Митко Асенов, който е на 17 г. И двамата били пияни, защото преди престъплението изпили над 4 литра бира с други трима. Скарали се и се сбили с тях, което адски много ядосало Исмаил и той явно решил да си го изкара на нищо неподозиращия минувач.

В същата нощ 48-годишният Хайретин Юмер бил на гости на брат си и се връщал през парка към дома си, когато бил нападнат от непълнолетните. Първо получил юмрук в носа. Човекът паднал на земята, давейки се в собствената си кръв. Исмаил му взел борсетата, в която имал документи и телефон „Нокия”, като я подал на Митко Асенов. Той пък я оставил на отсрещния тротоар и взел само телефона. Това стана ясно в окръжния съд в Пловдив в сряда по време на мерките за неотклонение на двамата от пледоарията на прокурора по делото Галина Андреева – Минчева. Тя подчерта, че според съдебните медици решаващо за настъпването на смъртта не е продължителното време, през което кръвта от счупения нос се е стичала и е аспирирана от белите дробове. Смъртта на минувача е настъпила от счупената му подезична кост и хрущял, което сочи удушаване. „Тоест, в продължително време обвиняемият е проявявал безпричинна жестокост по хулигански подбуди. Тези му действия са с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин”, каза Андреева в съда.

Двамата малки престъпници пребъркали падналия мъж и в джобовете му открили само 3 лева. Взели ги и отишли с тях да си купят алкохол. 15 минути по-късно 15-годишният се върнал при жертвата си, решен да я доубие. Започнал да скача с боси крака по главата на Хайретин, след което, за да е сигурен, че непознатият е мъртъв, го удушил. После Исмаил легнал в парка да се наспи, а по-големият се прибрал вкъщи, където бил и арестуван. Извършителят на убийството направил опит да заблуди полицаите, че друг е престъпникът, но криминалистите намерили улики, които го заковали. Една от тях бил ключодържателят с чип на жертвата, който бил открит у бабата на единия арестуван. Именно с този чип била отворена входната врата на блока на Хайретин, а с ключа било проникнато в жилището му.

И двамата задържани имали регистрации в детска педагогическа стая за кражби. Исмаил имал доста дълго досие, а Митко – за кражба от църква. „И поведението му градира от кражби през грабеж до брутално убийство”, каза в съда още прокурор Андреева. През четирите дни, в които те са били в ареста, не са потърсени от майките си, което говорело колко се интересуват родителите от непълнолетните си отрочета. „Искаме да се приберем вкъщи”, казаха пред съда двамата. Исмаил обеща да не се укрива и да си вдига телефона, защото работел в строителството и с парите си купувал храната вкъщи. Бил и ученик в самостоятелна форма на обучение и през юни му предстояли изпити.

Прокурор Андреева настоя и двамата да останат зад решетките, а служебните адвокати на двамата поискаха да бъдат пуснати на свобода с мярката "под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая". Съдия Миглена Маркова реши да остави на топло и двамата обвиняеми поради опасността да се укрият или да извършат друго престъпление.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев