Учат нотариусите ни на разводи по френски

...
02.06.2019 / 10:01

България ще ползва опита на Франция за въвеждане на опростена процедура за развод по взаимно съгласие. Това стана ясно на последния национален семинар на Нотариалната камара.

„Искаме да се запознаем с опита на френските колеги. Да видим как функционира системата при тях. Какви са отзивите и статутът на документа, издаден от нотариуса и неговата правна сила с оглед на международното частно право. Считам, че този начин е удачен, защото в него участва не само нотариус, но и адвокати, представляващи всяка от двете страни”, каза за „Монитор” председателят на камарата Красимир Анадолиев.

Нотариусът от Франция г-жа Валери Велин обясни, че процедурата е станала възможна с приетия през 2016 г. закон, наречен „Правосъдие 21-век” и влязъл в сила от началото на 2017-та. Тя добави, че разводът по взаимно съгласие без съдия се появява по време на Великата френска революция и е можел да става за 24 часа. „Те са се наричали фамилни разводи, когато са се събирали родовете на двойката и решавали въпроса. Забранени са през 1816 г. при реставрацията на монархията. „След това, чак през 1975 г., 7 години след бурните протести от 1968 г., отново се даде възможност за развод по взаимно съгласие пред съдия. От тогава броят на разводите се утрои.

Сега 53% от браковете в Петата република завършват с развод, колкото е средният дял за Евросъюза”, поясни Велин.

По думите й, самите граждани, а също адвокатите и нотариусите са доста доволни от това как протича новата процедура, защото нещата се случват доста по-бързо. „Проблем има обаче при процедури с участие на чужденци от държави извън ЕС. За Франция това са страни, свързани с историята ни. Тунис веднага призна валидността на процедурата. С Мароко сме в процес на преговори, а от Алжир отговорът засега е отрицателен”, каза още френският нотариус.

За развода пред нотариус има и доста условия и ограничения.

„Когато има деца нотариусът трябва да провери дали те са били информирани за възможността, която има да бъдат изслушани във връзка с намеренията на родителите им да се разведат. Само, ако те са се отказали може да се мине по бързата процедура чрез нотариус. В края й страните имат срок от 15 дни за размисъл дали да не я прекратят”, каза още французойката. По думите й в най-добрия случай това трае общо от около 30 дни.

Валери Велин обясни още, че във Франция по един или друг начин най-често се развеждат двойки между 35 и 45 години. „Според мен, след като навършат 45 години хората се примиряват. Общо разводите по взаимно съгласие, независимо от прилаганата процедура, са 55% от всички. В три четвърти от случаите жените са подалите молба за развод”, каза тя.

На въпрос дали в рамките на ЕС е възможен туризъм за разводи, както правят американците в Лас Вегас, Велин поясни, че от тази процедура могат да се възползват и български граждани или от други страни в ЕС, които обаче са се установили във Франция и имат там постоянен адрес.

От своя страна Красимир Анадолиев допълни, че за проучването на френския опит има и друга причина. „3 от 4 от сделките на нотариусите у нас са свързани с чужбина, защото животът стана глобален. Има много смесени бракове. При сделки ни се представят пълномощни от чужбина и ние трябва да сме информирани каква е формата на тези документи в съответната страна. Същото важи и за удостоверяванията за наследяване и брачните свидетелства и още много други неща”, допълни шефът на Нотариалната камара в България.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев