Пламен Димитров: Покачването на цената на водата е неизбежно

Душ
03.06.2019 / 14:48

Покачването на цената на водата е неизбежно, но важно с какви темпове се прави и как ще бъдат защитени социално слабите и работещите в сектора. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, при откриването на дискусия на тема "За устойчиво развитие на ВиК сектора и достойни работни заплати на работниците и служителите".

"Днес обсъждаме състоянието на ВиК сектора, неговото финансово и кадрово обезпечаване, както и бъдещето на инфраструктурата и инвестициите в мрежата, посочи Димитров. Нужен е нов специален закон за ВиК услугите, който да отчита нейните специфики и неотменимостта на задължението за доставка на вода за всеки граждани на България и да гарантира публичния характер на сектора'', посочи Пламен Димитров.

По думите му ВиК секторът е най-регулирания сектор в България, по-регулиран от банковия сектор.

"В сектора има възможности за допълните приходи, които не минават задължително през цената на водата'', каза президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров в плановете за бюджета за следващата година може да бъдат предвидени ваучери за водни помощи.

"На човек му трябват най-малко 50-100 литра на ден, тоест до 3 куб.м на месец. Ако допуснем, че 500 хиляди домакинства се нуждаят от водни помощи, в държавния бюджет могат да се заложат 50 млн. лева за подпомагане на нуждаещите се'', заяви Димитров.

"Нашето основно искане е 15 процента годишно увеличение заплатите в сектора. През последните години заплатите в страната растяха с темпове от 8 - 11 процента годишно, докато тези при ВиК услугите два - три пъти по-малко и затова доходите на хората там са изостанали. За тези увеличения ще са нужди още 25 - 27 млн. лева годишно'', обясни той.

Дискусията е навременна, защото основен проблем на сектора е заплащането на ВиК операторите. Към момента КЕВР е одобрила бизнес плановете на 27 ВиК дружества, които обслужват 77 процента на населението на страната, добави председателят на КЕВР Иван Иванов.

"Има области в страната, където цената на водата постига социалната поносимост и трябва да се търси друг механизъм за повишаване на заплатите. Нужно е допълнително държавно финансиране в сектора с около 50 млн. лева годишно, така че заплатите на служилите на водните оператори да се повишат, без да се вдига цената на водата за населението. Възможно е разделяне на КЕВР на енергиен и на воден регулатор, но това може да направи Народното събрание'', коментира Иван Иванов.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев