Комисията за защита на конкуренцията забрани функционирането на руското мобилно приложение "Максим"

Такси
04.06.2019 / 11:07

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани функционирането на руското мобилно приложение "Максим", известно още като руското Uber. Решението е взето по жалба, подадена от няколко таксиметрови асоциации, Съюза на такситата, Националния съюз на превозвачите, Браншовата камара на таксиметровите шофьори и превозвачите, Асоциацията на синдикатите на таксита в България и Съюзния съюз „Сила”. На Максим бе наложена и глоба от 3520 лева.

Максим обаче възнамерява да продължи да работи в България и е решен да обжалва пред съда. Ето официалното изявление на компанията:

„Ще проучим решението на Комисията за защита на конкуренцията. Ако има несъгласие, ще го обжалваме в съда. Планираме Максим да продължи работата си в страната. "

В други страни пазарът на таксита се променя, докато в България той остава същият. Днес обаче хората по света имат силно желание да видят алтернативи и да могат да избират. Забраните, които лишават българите от алтернатива, не допринасят за напредъка на икономиката и обществото. Това стана ясно през миналия век.

Информационните услуги, предлагани от "Максим", са уникални. Те позволяват да се изпълняват пътни поръчки от лицензирани таксиметрови шофьори и от частни шофьори. Това са различни ситуации. Лицензираният таксиметров водач може непрекъснато да получава информация за поръчката и да печели от професионалната си дейност. Частният водач може да предостави обслужване на едно гише на пътника, за да компенсира пътните си разходи.

Водачите, които искат да изхвърлят собствените си автомобили и да разполагат със собствено време за законно транспортиране на пътници, се нуждаят от справедливи правила. Ако държавните органи имат желание за трансформиране на пазара на таксиметрови услуги и за диалог, експертите на Максим са готови да участват в модернизацията на българското законодателство. Това ще бъде удобно за хората.

В средата на 2015 г. КЗК забрани и дейността на Uber, която започна работа в България през декември 2014 г. През март обаче тричленен състав на Върховния административен съд потвърди забраната и наложените глоби от около 200 000 лева.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев