5 партии са получили по-големи от законовите субсидии за 2018 г.

Прокуратура
04.06.2019 / 11:47

Пет партии са получили по-големи субсидии от предвидените в закона за 2018 г. Това установи проверката на Върховната административна прокуратура (ВАП), извършена по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Причина за нея стана информация, изнесена от екипа на „Шоуто на Слави”, според която централите са получили с над 6,5 млн. лева повече, отколкото имат право по закон. Сметката показва, че са им платени по 13,23 лева, вместо по 11 лева за глас.

„ВАП извърши в кратки срокове проверката и установи, че информацията в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ от 20.05.2019 г. отговаря на действителността. На петте политически партии и коалиции (ГЕРБ, „БСП за България”, „Обединени патриоти”, ДПС и ВОЛЯ) неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас, в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии по чл. 26 от ЗПП, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори”, гласи официалното съобщение от държавното обвинение.

Оттам заявяват още, че в понеделник са сезирали министъра на финансите и са определили 30-дневен срок, в който „да се предприемат необходимите мерки и да се създаде организация за подобряване и контрол при разпределяне на годишната държавна субсидия при стриктно спазване на чл. 25- 28 от ЗПП и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г.”.

„ВАП сезира и Сметната палата за предприемане на действия за финансов контрол по отношение на политическите партии, съобразно подписаното Споразумение за сътрудничество между Прокуратурата и Палатата. С Резолюция от 03.06.2019 г. ВАП сезира и Върховна касационна прокуратура, предвид събраните данни за извършени престъпления от общ характер от служители на Министерството на финансите”, се казва още в съобщението.

Преди около две седмици министър Горанов определи по-високата субсидия като несъвършенство в законодателството. Разминаването в сумите идвало от това, че в субсидията се изчисляват всички гласове на всички избиратели, участващи във вота - тоест, дори тези, които маркират квадратчето "не подкрепям никого".

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев