Полицай от Шумен тръгва по маршрут на Жул Верн

Тихомир Радев
04.06.2019 / 14:34

Ченге от Шумен ще замени за близо месец полицейската патрулка с експедиционен каяк и ще измине 2500 километра по река Дунав. Главен полицай Тихомир Радев от "Охрана на обществения ред" и командир на отделение в РУ на МВР в Шумен ще изгребе маршрута на литературния герой от романа на Жул Верн "Дунавския лодкар" Илия Бруш (Сергей Ладко или Сергей Ладков).

Стартът на авантюрата е на 9 юни, а подробностите представи във вторник пред репортери самият Тихомир, който е освен ченге е и природолюбител, общественик и бивш Главен скаут на България.

47-годишният Тихомир Радев се впуска в приключението под патронажа на Община Шумен, а реализира детската си мечта с помощта на журналиста от Радио Шумен Стоян Стоянов и създателя на Ендуро шампионата у нас Харизан Харизанов. Тихомир си е поставил за задача да повтори пътуването на литературния герой Илия Бруш, който в навечерието на Априлското въстание от 1876 година преплавал Дунав от изворите й до устието на Черно море.

Романът "Дунавският лодкар" (Le pilote du Danube) често е наричан русенският или българският роман на Жул Верн и е едно от посмъртно издадените му приключенски произведения. Българският патриот Сергей Ладков, скрит под унгарско име плава на баржа по течението на Дунава към родния си град Русчук, преследва го смъртният му враг, престъпникът Иван Стригов, а по стъпките му е и полицейският инспектор Карл Драгош. Приключенското и визионерското се преплитат в произведението на Жул Верн, като се смята, че чрез образа на ченгето Драгош е прокарана идеята за създадената много по-късно организация Интерпол.

За да тръгне в приключението си Тихомир теглил кредит и си купил експедиционен каяк от вид пластмаса с достатъчна товароносимост, дължина 5.08 метра, широчина 63 см. и тегло 28 килограма. Дооборудвал се е с екипировка и екшън камери. Изпращането е на 9 юни в Шумен, но същинският старт е на 11 юни в Инголщадт, Германия. Оттам в режим на оцеляване го чакат 2500 километра до делтата на Дунав в Черно море. В режим на оцеляване, защото Тихомир ще се храни с това, което му донесе реката, а ще си купува единствено питейна вода. Тръгва само с медикаменти и пари за вода. Тъй като в Германия и Австрия не е разрешен риболовът, там ще се изхранва с храна от крайбрежието.

"Ще се помъча максимално точно да възпроизведа плаването, описано в книгата на Жул Верн – ще бъда сам, без абсолютно никаква логистика, ще плавам с каяк. Героят в романа се изхранва само с уловената от реката риба, но като се има предвид, че сме 21 век, в индустриализирана Европа и различно законодателство, не навсякъде ще успявам да спазвам тази рамка на героя, тъй като в Германия и Австрия риболовът например е забранен. Аз разширявам рамката – ще плавам по р. Дунав, ще се изхранвам от реката, крайбрежието на реката и хората, които срещам по реката. Плавал съм по реката, тъй като с водни спортове се занимавам от 15 години, имал съм много контакти с българските рибари, които винаги са ми помагали. Вярвам, че реката е един обединител на нациите през държавите, през които минава." - коментира Тихомир.

Рисковете пред шуменския приключенец са 19 водосбора, електроцентралите и шлюзовете, през които трябва да премине. През някои от тях има създадени специални улеи, през които могат да минават лодки, но за други няма и трябва да се изкарва лодката на брега и да се придвижва по суша. "Опасно е, защото при намалена видимост, ако своевременно не разбера, че наближава такова съоръжение, съвсем реална е опасността от засмукване от турбините“, коментира Тихомир.

Полицаят не е аматьор в подобни начинания. Освен силната му физическа и специална полицейска подготовка, в режим на оцеляване Тихомир Радев е правил пеши обиколки на България, спускал се е многократно с каяк по българската част на Дунав, както и с ветроходен сал, който си е правил сам. През 2018 на водно колело преплава реката от Видин до Силистра.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев