Българите остават скептично настроени към плащанията чрез биометрични технологии

Отпечатък
04.06.2019 / 16:35

53% от българските потребители се притесняват, че преминаването към биометрична идентификация в онлайн плащанията ще увеличи драстично броя на измамите с идентичност. Това е показано в проучване на доставчика на платежни решения на Paysafe.

Според данни, 81% от респондентите в България все още предпочитат традиционните онлайн пароли за плащане поради съображения за сигурност с нови биометрични опции.

Две трети (64%) от българите са обезпокоени от заплащането на сметки за стоки или услуги без парола, а само 48% смятат биометричните идентификатори за по-сигурен метод за удостоверяване.

Докладът Paysafe "Изгубени в сделки II Том" изследва отношението на потребителите към биометричните данни Годишното проучване се провежда сред потребителите в Обединеното кралство, САЩ, Канада, Германия и Австрия, и тази година за първи път в България.

Потребителите, които не се чувстват комфортно при използването на биометрични идентификатори, посочват липсата на доверие като основна причина за това. Проучването също така разкрива опасения относно използването на биометрични данни:

- 52% от респондентите в България твърдят, че не искат компаниите да имат достъп до личните си биометрични данни

- 38% казват, че не са достатъчно запознати с биометричната идентификация, за да им се доверят

- 33% се тревожат, че техните пръстови отпечатъци могат лесно да бъдат копирани и използвани за измама

- 29% предполагат, че биометричната идентификация не изглежда достатъчно сигурна за тях

Въпреки опасенията за биометрични транзакции, все повече потребители ги използват - 38% от българите са използвали биометрични данни за извършване на плащания. Над половината (71%) от потребителите в България са съгласни, че използването на биометрични данни е много по-бърз и по-ефективен начин за плащане на стоки и услуги.

Според проучването използването на технология за пръстови отпечатъци (31%), последвано от разпознаване на лица (12%) и разпознаване на глас (7%) са най-предпочитани за използването на биометрични идентификатори.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев