Българите плащат с телефоните си по-често дори за по-малки суми

GSM
05.06.2019 / 13:50

Преди 5 години българите плащаха предимно с карти за стоки с по-висока стойност, като черна и бяла техника. Миналата година фокусът ясно се измести към по-малки ежедневни плащания, според данни от българския цифров портфейл.

Основната причина за по-честото използване на карти и мобилни плащания е широкото приемане на този вид сделки от търговци. Данните показват, че броят на безконтактните ПОС терминали в България се е увеличил почти двойно от 2015 г., когато е бил 69 000, и вече надвишава 138 000. Тенденцията е до края на годината всички терминали да приемат безконтактни и мобилни плащания.

Друг фактор, допринасящ за значителния ръст на безкасовите транзакции, е бързото навлизане на мобилни плащания в България. Данните ясно показват, че потребителите, които предпочитат да плащат директно с мобилния си телефон, правят по-малки и по-чести покупки. За първото тримесечие на 2019 г. средната сума за безконтактно плащане по телефона в България е 21 лв., А с карта - 29 лв., По данни от фиш. За сравнение - през 2016 г. - средно 33 лева.

Според проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) за потребителите скоростта е най-важният фактор при избора на начин на плащане. "Преди няколко години платихме с карта за продукт с по-висока стойност и услуги, ежедневни покупки, които предпочитахме да плащаме в брой. Днес виждаме ясен обрат в тази тенденция и можем да кажем, че безкасовите плащания, дори и за малки покупки, са вече част от ежедневието на българите - факторите са няколко - транзакциите се правят по-бързи и по-лесни, плащаме по-големи суми, без да въвеждаме ПИН, а проникването на мобилни плащания ускорява този процес още повече - казва маркетингът на Веселин Георгиев директор.

Данните показват, че българите правят по-голямата част от покупките на цифровите си портфейли в петък, което е повлияно от пътуванията и подхранващите препарати, както и от посещенията на ресторанти и места за развлечения. Най-често българите плащат със своите телефони, когато пазаруват в големи хранителни вериги, бензиностанции, ресторанти и малки квартални магазини.

Прогнозата за растежа на мобилните плащания през тази година се засилва и от очакваното навлизане на Apple Pay в нашата страна. Това ще позволи на собствениците на iOS устройства да плащат без контакт с телефоните си.

Плащанията с цифрови портфейли позволяват на потребителите лесно да следят разходите си, да контролират парите си и най-важното - да спестяват при пазаруване. Мобилните устройства също дават на хората голяма сигурност, когато пазаруват, благодарение на така наречената двойна факторна автентификация, която гарантира, че никой не може да вземе телефона и да плати за тях.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев