Парламентът прие нови мерки срещу пиратското телевизионно съдържание

Народното събрание
05.06.2019 / 14:06

Парламентът одобри на второ четене промените в Закона за авторското право и сродните му права, с които се затягат мерките срещу нерегламентираното телевизионно съдържание.

Новите текстове са инициирани от Съвета за защита на интелектуалната собственост, който е консултативен орган към министъра на културата и с тях се въвежда технологична възможност за дистанционен мониторинг на съдържанието, доставяно от платформените оператори до домовете на техните абонати. С приемането на тези мерки ще се противодейства на нерегламентираното използване на телевизионно съдържание, което се отразява върху формирането на цените за краен потребител и затруднява функционирането на пазара в условията на лоялна конкуренция.

Освен автоматизирани средства за дистанционен контрол, законопроектът предвижда улеснена процедурата по връчване на актовете за установяване на административни нарушения и наказателните постановления.

„Нарушителите няма как да могат да се измъкват, както го правиха до сега. Ние имахме проблеми с връчването на тези наказателни постановления. В момента, в който се регистрира нарушението, започва да тече наказателното производство и те не могат да избегнат“, обясни заместник-министърът на културата Румен Димитров и подчерта, че според новите правила актът ще се смята за връчен дори да не бъде открито конкретното лице или негови служители.

Очаква се новата техника, която ще следи телевизионното съдържание дистанционно, да заработи до месец.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев