Загубата от фалшиви стоки в България е над 800 милиона лева годишно

Пари
06.06.2019 / 16:41

Годишните загуби от фалшифициране и пиратство на стоки в 11 основни икономически сектора в България възлизат на 809 млн. лева. Това показва доклад на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, разпространен сред медиите.

Изследваните сектори са: козметика и лична хигиена; облекло, обувки и аксесоари; Спортни стоки; играчки и игри; Бижута и часовници; чанти и багаж; музикални записи; спиртни напитки и вина; фармацевтични продукти; пестициди; смартфони.

Според анализа загубите от 809 млн. Лева представляват 15.5% от продажбите в България в 11 сектора. Общата стойност на нереализираните продажби в страната е 113 лв. На български гражданин на година. Загубите в Европейския съюз достигат 117 милиарда лева всяка година.

Петте сектора с най-неуспешни продажби в България са фармацевтичните продукти (302 милиона лева), облеклото и обувките (199 милиона лева), спиртните напитки и вина (113 милиона лева), козметиката (108 милиона лева) и пестицидите (26 милиона лева). Общо загубените работни места възлизат на близо 18 000 души.

Това е втората секторна оценка на икономическото въздействие на фалшифицирането и пиратството в ключови икономически сектори, за които е известно, че са уязвими за нарушения на правата на интелектуална собственост, публикувани от Службата за интелектуална собственост.

Според проучването от първия анализ през 2018 г. нереализираните продажби са намалели във всички сектори, изследвани в ЕС, с изключение на два - облекло, обувки и аксесоари, както и козметика и лична хигиена.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев