В Сливен гостува поета Николай Милчев

Николай Милчев и Валентина Радинска
07.06.2019 / 20:30

На 7 юни в сливенската галерия „Сирак Скитник“ се състоя вечер на поезията с участието на поета Николай Милчев. Събитието бе открито с музикален поздрав от група „Монолог“ от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ в Сливен, след което поетесата Валентина Радинска представи госта.

Николай Милчев е роден през 1958 г. в Плевен. Детството и юношеството му преминават в град Ловеч, където завършва гимназия. Продължава образованието си във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", където участва в творческите търсения на студентския кръжок "Емилиян Станев". Автор е на десетина поетични книги, между които "Лирика", "Случайно и определено", "Бяла залисия" (1993), "Изневиделица", "Пейзажи с Лолита", "Очи широколистни", "Мокра светлина". Сътрудничи на целия литературен печат, негови стихове са излъчвани по Българско радио, БНТ и др. Автор е на стихове за деца, на текстове за детски песни и на детския мюзикъл "Таласъми без налъми". Водил е предаването "Поетична сряда" в Телевизия 2001, където е представил над 50 млади автори. Носител е на национални литературни награди - за студентско творчество (Шумен, 1982), наградата Николай Хрелков, наградата на СБП за детско-юношеска поезия (1995), наградата Девин (2004), лауреат е на конкурса "Златен ланец" на в. "Труд". Негови стихове са превеждани на руски, английски, немски и унгарски. Бил е заместник-главен редактор на в. "Средношколско знаме", последните десетина години е учител в 105 СОУ "Атанас Далчев" в София.

На представянето на творчеството му, бяха рецитирани негови стихове. Публиката в залата изказа одобрителни мнения. Последваха и въпроси, на които авторът с искрено сърце и удоволствие отговори.

Поетичната вечер завърши с раздаване на автографи от страна на Николай Милчев на закупените от почитателите му книги с поезия.

Още снимки от новината

Музикален поздрав от част от групата "Монолог"
Дочка Петрова
Рецитация на стихове на Николай Милчев от ученици
Цветя за Николай Милчев от заместник-областния управител на Сливен Димитринка Петкова
Присъстващите

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев