Оставката на Корнелия Нинова ще бъде гласувана на 16 юни, реши пленумът на БСП

...
09.06.2019 / 12:19

Пленумът на БСП реши - оставката на лидера на партията Корнелия Нинова ще бъде гласувана на Конгреса на 16 юни. След 8-часово напрегнато заседание на Националния съвет в събота червените решиха още, че подкрепят намаляването на партийните субсидии, но не до 1 лев.

Две теми разделиха социалистите още преди началото на заседанието. Първата, защо младият евродепутат Петър Витанов е избран да води българската делегация на социалистите в ЕП, а не Сергей Станишев. И втората - оставката на Корнелия Нинова, която тя подаде след европейските избори.

Костадин Паскалев, НС на БСП: Според мен, първо, тая оставка беше излишна в тоя момент, защото при предстоящи местни избори това е горе-долу да си извадиш Цветанов от партията, без да имаш асансьори.

Георги Гергов, НС на БСП: След вчерашното решение за Сергей Станишев, че няма да води групата, за мен това е патология, или хиперактивност или комерсиалност. Аз нямам нищо против момчето, нали, но той е избран за ръководител на групата в ЕП. Нали разбирате, че това е смешно и парадоксално.

Сергей Станишев, председател на ПЕС, НС на БСП: Това е продължение на поредица от политически нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова. Всичко останало е един театър. Аз очаквам той да продължи вероятно и на конгреса с емоционални изказвания, с хора, които ще помолят да се оттегли оставката, и всичко останало по сценарий, вече написан.

Корнелия Нинова отговори на своите критици, че Петър Витанов е избран да ръководи социалистите в ЕП от самите евродепутати с тайно гласуване и че да, точка за нейната оставка е включена в предварителния дневен ред на конгреса на 16-и:

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Не са приемани предложения за промяна в Устава и за влизане на Конгреса на точка за промяна в Устава и за избор на председател. 25 членове на НС внесоха в Националния съвет своите идеи за промени в устава. Аз не си падам по сценарии, питайте сценаристите, които са ви го представили този сценарий в лицето на г-н Станишев. Не ме занимавайте със сценарии, подала съм я, Конгресът има дневен ред, ще реши как да действаме оттук нататък. - Тоест на Конгреса ще има избор на нов председател? - Не, няма да има, току-що ви го обясних, а и не може да има. Решението за избор на Петър Витанов е взето с тайно гласуване от 5-те евродепутати. Доколкото знам, събрали са се с тайно гласуване, имало е 2 кандидатури- на Петър Витанов и на Сергей Станишев. Избрали са си Петър Витанов. Ако обичат, да не ми приписват и това на мен, винаги са казвали ние не сме еднолична, вождистка партия, е, не сме.

Още снимки от новината

Корнелия Нинова

 

Източник: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев