Почти 600 растителни вида са изчезнали от дивата природа през последните 250 години

Растителност
11.06.2019 / 12:05

Почти 600 вида растения са изчезнали от дивата природа през последните 250 години. Това показва ново проучване, цитирано от Би Би Си. Броят на изгубените растения се основава на действително изчезнали видове, а не на предположения, и е два пъти по-голям от всички видове птици, бозайници и риби, взети заедно.

Учените твърдят, че растенията умират до 500 пъти по-бързо от това, което би се очаквало естествено.

През май, в доклад на ООН, 1 милион животни и растения са застрашени от изчезване. Учените твърдят, че анализът на всички документирани изчезнали растения в света показва какви уроци трябва да научат хората, за да спрат бъдещите такива трагедии.

"Повечето хора могат да назоват бозайник или птица, която е изчезнала през последните векове, но малцина биха могли да посочат изчезнал завод", казва д-р Алис Хъмфрис от Стокхолмския университет.

Сред изгубените растения са сандаловото дърво от Чили, което е оценено заради етеричните си масла, заплененото триединно растение, което прекарва голяма част от живота си под земята, и маслиновото дърво Света Елена, което има розови цветя.

Най-големи щети са флората на островите и тропиците, които са дом на високо ценени тропически гори и имат голямо биоразнообразие.

„Учените в Кралските ботанически градини, Кю и Стокхолмския университет установиха, че 571 растителни вида са изчезнали през последните два и половина века, което е повече от два пъти броя на птиците, бозайниците и земноводните, записани като изчезнали (комбинирани) общо 217 вида) ”, цитиран от Би Би Си.

За щастие има светлина в края на тунела - няколко растения, за които се смята, че са изчезнали отдавна, когато чилийският Крокус е бил открит отново.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев