България сред 13 страни с Декларация за ускорена интеграция на ЕС в Западните Балкани

Европейски съюз
12.06.2019 / 13:34

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с министрите на 12 други държави-членки на ЕС, призоваха за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани, съобщи пресцентърът на МВнР.

Тринадесетте министри на България, Чешката република, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия призоваха за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г. казва съобщението.

 Съвместното изявление подчертава значението на процеса на разширяване на ЕС с държавите от Западните Балкани като ключов инструмент за постигане на устойчива стабилност, мир и просперитет.

Всички членове на Съвета са призовани да покажат визия и да вземат смели решения този месец, за да дадат положителен тласък на реформите в съответствие със стандартите и ценностите на ЕС. Необходимо е страните от региона да работят за тясно регионално сътрудничество и да се стремят към истински добросъседски отношения.

България смята, че началото на преговорния процес с Албания и Република Северна Македония ще запази и засили положителния импулс на реформите в техните общества. Държавите-членки на ЕС ще могат да оценяват своя индивидуален напредък на всички етапи на процеса и да подкрепят изпълнението на критериите.

Разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани остава сред приоритетните цели на външната политика на България. Добросъседските отношения, регионалното сътрудничество и върховенството на закона са хоризонтални критерии за напредъка на страните кандидатки.

Изпълнението на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от страна на Република Северна Македония ще бъде от ключово значение за вземането на съответните решения. Това е начинът да се осигури регионална стабилност и да се решат всички открити въпроси, за да се създаде сигурна среда за регионална и европейска сигурност, се казва в съобщението на МВнР.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев