Водата в Стрелча потече в чешмите, но не става за пиене

Стрелча
12.06.2019 / 13:51

Водоподаването в Стрелча бе възстановено тази сутрин, но питейната течност, която тече от чешмите в къщите на хората, не е годна за пиене. Водата може да се използва само за битови нужди. Това информираха от местното предприятие „ В и К“.

От понеделник в средногорското градче е обявено бедствено положение по заповед на кмета на общината Стойно Чачов, тъй като в резултат на падналите в района проливни дъждове са затлачени с кал и тиня водовземните съоръжения. Екипи на дружеството „ В и К“ в Стрелча два дни непрекъснато отстраняват аварии по дългия 7 километра водопровод на града, но положението все още е критично.

Основното съоръжение е строено през 1947 г. и непрекъснато се отстраняват аварии по него, затова се нуждае от спешен ремонт. Според управителя на „В и К“-Стрелча Филип Фингаров водата, която е тръгнала по чешмите, поне две седмици трябва да се оттича по тръбите, за да стане годна за пиене. Необходимо е да бъдат почистени и дезинфектирани съоръженията от утаителя, пречиствателната станция и резервоарите, които са просмукали тиня от пороите.

Местните жители не ползват вода от осигурените от общината водоноски, тъй като също не става за пиене, а само за разливане. Те си наливат от чешмите с минерална вода в града. Те са само 4 и пред тях от два дни се вият опашки на хора с туби и бидони.

За да се справи с проблема с водоснабдяването в малкото градче са на местната община са необходими минимум 5 млн.лв., коментира кметът Стойно Чачов. От вчера представители на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са в Стрелча, за да проверят съоръженията от водоснабдителната мрежа.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев