България ще връща на Турция ценни артефакти

Археолог
13.06.2019 / 14:28

В присъствието на заместник-министъра на културата Амелия Гешева, турският заместник-министър на културата и туризма Угул Оскан Явуз ще бъде връчен артефакти от археологически произход, държани от българските митници на ГКПП Капитан Андреево през октомври 2016 г. за незаконен внос от турски гражданин, обявиха от Министерството на културата.

Събитието ще се проведе утре в 16:30 ч. В конферентната зала на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Движещите се културни ценности са 63 - 56 монети / злато, сребро и бронз, антични, римски и византийски монети /, шест бронзови антични приложения и едно бронзово влакно.

За връщането си Турция е изпратила официално искане до Министерството на културата с приложен опит, с който турски специалисти предоставят доказателства за произхода на културните ценности от територията на Република Турция. Представени са доказателства за нелегален износ, както и информация за състоянието на археологическите културни ценности като държавна собственост съгласно турското законодателство.

Процедурата за връщане на незаконно изнесени предмети на културата се основава на Конвенцията на ЮНЕСКО за мерки, насочени към забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост върху културни ценности (Париж, 1970 г.) и Споразумението за забрана. и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзит и прехвърляне на собственост върху културни ценности, сключени между Република България и Република Турция през 2012 г.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев