ВАП разпореди проверки в болници за плащания под масата

Болница
14.06.2019 / 13:52

Болници, медицински центрове, лекари-специалисти и джипита, както и зъболекари, които работят по договори с Националната здравноосигурителна каса ще бъдат проверявани за нерегламентирани плащания „под масата“ от пациента, издаване на касови бонове, когато става въпрос за заплащане на избор на лекар и екип и доплащане на медицинско изделие, което не се поема на 100% от касата. Това е разпоредила Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от там и уточниха, че ще се проверяват и всички видове плащания, направени в националните центрове по проблемите на общественото здраве.

„С посочените действия е ангажиран управителят на НЗОК, предвид правомощията за извършване на контрол и налагане на санкции по Закона за здравното осигуряване“, посочват от върховната административна прокуратура.

По време на проверките инспекторите ще трябва да проверяват отчетните документи на изпълнителите на медицинска или дентална помощ, каквито са болниците, медцентрове, лекари със самостоятелни практики и зъболекари, които са регламентирани в Националния рамков договор (НРД). Стриктно ще се гледа на какво основание са плащали здравноосигурените граждани, ако им се е налагало при приемането в лечебните заведения. Предстои да бъде проверявана и дейността на изпълнителите с критериите за достъпност и качество на медицинската помощ, които са регламентирани в НРД. Ще се проверява още вида и обема на оказаната медицинска и дентална помощ по договор с НЗОК. Инспекторите ще проверяват най-стриктно дали изписаните медицински изделия, за които касата е платила изцяло или частично, са били изписани и вложени в пациентите или не. Те ще проследят и дали на пациентите са издавани касови бонове, когато им се е налагало да доплащат някоя медицинска или стоматологична услуга.

Върховната адиминстративна прокуратура поставя двумесечен срок за извършване на проверката. След това тя ще представи обобщена информация за констатираните нарушения, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на разкритите случаи на неспазване на закона и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица. Това включва дори възстановяване на неоснователно получени суми, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и постановени административни актове.

Целта на проверката е гарантиране на нормативноустановеното право на достъп до медицинска помощ, заявяват от НАП.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев