4,06 е средната оценка на матурата по БЕЛ

Тест
14.06.2019 / 15:10

4,06 е средната оценка на матурата по български език и литература. На втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предметни е много добър 4,67. Това каза зам.-министърът Таня Михайлова при представяне на резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити 2019 г., предаде репортер на БГНЕС.

Това е сесията, в която дванадесетокласниците се явяват, за да положат държавни зрелостни изпит по български език и литература, съответно по предмет по техен избор – вторият ДЗИ, и трети изпит, който е по желание.

„За нас изключително важно e това, което се забелязва в матурата по български език и литература, а именно, че все по-голям е процентът на зрелостниците, които създават текст на ДЗИ. Разбира се обаче, това, което в годините ни е изненадвало и тази година продължава е, че има зрелостници, които просто преписват текста, тоест не създават техен текст. И за съжаление намалява броят на зрелостниците, които се справят с резюме. Тези умения ще бъдат заложени в последващите политики, които МОН ще разработи и ще бъдат представени на годишните съвещания с експертите“, посочи заместник–министърът.

В годините традиционно се получава така, че най-висок брой точки има по предметите, по които зрелостниците са най-малко.И 2019-а не е изключение. Успех зр4елостниците са пожънали по немски, френски, испански, химия и опазване на околната среда. Най-ниски са резултатите при най-желаните предмети като география и икономика, биология и здравно осигуряване, философски цикъл.

„Разбира се има и изключения, които правят впечатление – история и цивилизация - сравнително нисък брой точки на фона на по-малкия брой заявили и обратното по английски език – сравнително високи резултати на фона на масовия изпит, положен от над 14 000 зрелостници“, посочи Таня Михайлова.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев