Българското министерство на туризма и КЗК с големи инспекции в морските курорти

Николина Ангелкова
16.06.2019 / 14:07

Министърът на туризма Николина Ангелова взе участие в проверката на обекти в Слънчев бряг, предлагащи екскурзии. Проверките са извършени съвместно с експерти от КЗК и Икономическата полиция по сигнали, че е настъпила нерегламентирана дейност. Оказа се, че много от малките туристи не предлагат задължителна застраховка, която да гарантира безопасността на туристите. Затова някои от тях ще бъдат премахнати, съобщава НОВА.

Застраховката трябва да бъде на видно място, за да се знае всеки клиент колко те могат да получат обезщетение при отмяна или отказ от пътуване.

В първата стая липсва задължителна застраховка за туроператорска дейност и това ще бъде незабавно докладвано на специализираната експертна комисия към министерството за евентуално заличаване на дружеството, информира министърът. Освен това е отбелязана промяна в обстоятелствата на дейността, която също ще бъде незабавно проверена и ако е извършено нарушение, то ще бъде добавено към първото.

Във втория участък на морската алея липсва видно място на валидно бизнес застраховане, което е задължително изискване по закон. Туристът трябва да бъде информиран за услугите, които заплаща. Ако застраховката наистина се провали, ще бъде наложена санкция, каза министърът.

В третия сайт документите се оказаха перфектни, каза министър Ангелкова и предупреди, че инспекциите ще продължат интензивно. За година и половина, поради подобни нарушения, имаме отстранени над 350 туроператори, каза тя.

В отговор на журналистически въпроси относно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, министър Ангелкова коментира, че частта от закона за административните санкции е поставена за обсъждане преди две години с всички заинтересовани страни. Целта е да се защитят дюните и да се спре всички сътресения, с които се сблъскахме, особено за незащитените плажове, да се санкционират санкциите и да се налагат санкции. Между първото и второто четене депутатите предложиха регулирането на лагера, като предложиха четири отдела да подготвят наредба, в която да се уточнят съответните разпоредби. Никога не сме били против лагера и винаги сме търсили широк диалог, за да позволим този тип туризъм да се развива според правилата, каза министърът. Всички ние трябва да ги пазим, за да можем да защитим природата. Веднага ще започнем диалог с колеги, за да чуем всички предложения и да приемем най-доброто решение, каза министър Ангелкова.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев