ООН подкрепя дизайна на "Oceanix" за иновативен плаващ град

...
17.06.2019 / 11:25

На специално събитие на ООН, посветено на заплахата, пред която са изправени крайбрежните селища поради постоянно нарастващата надморска височина, беше представена идеята за изграждане на плаващ град.

На събитието беше представено как напълно независими селища по водата могат да произвеждат собствена храна, енергия, прясна вода с нулеви отпадъци.

На кръглата маса група строители, инженери и архитекти представиха концепция за достъпен плаващ град, където могат да живеят 10 000 души. Тя ще бъде изградена от шестоъгълни платформи, всяка от които ще има около 300 жители, а сградите ще бъдат високи между 4 и 7 етажа.

Целият град ще съдържа шест села, общо около 10 000 жители.

"Всички в екипа всъщност искат да изградят това", казва Марк Колинс, главен изпълнителен директор на Oceanix, компания, която изгражда плаващи конструкции. - Ние не само теоретизираме.

Въпреки че все още се нуждае от финансиране, той по същество е инструментариум за инвеститорите, които са достатъчно смели да поемат проекта.

Самата структура ще бъде закотвена на дъното на океана и ще разчита изцяло на концепцията за така нареченото "океанско земеделие", което означава отглеждане на храна под повърхността на водата. Например, клетки под платформите могат да събират миди, калмари и други видове морски дарове. Системите за аквапоника ще използват рибни отпадъци, за да подпомогнат оплождането на растенията, докато вертикалните стопанства ще генерират целогодишно производство. И двете технологии биха могли да помогнат на града да се самодостатъчни за храна по време на ураган или друго природно бедствие.

Ще бъдат забранени автомобили или превозни средства с вредни емисии. Дори и камиони за боклук няма да бъдат осигурени - ще бъдат инсталирани боклук пневматични тръби. Те ще транспортират отпадъците до станция за сортиране, където могат да бъдат идентифицирани и пренасочени. Градът ще има и водоснабдителна система, която извлича чиста вода от въздуха.

Още снимки от новината

...
...

 

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев