Нов бум на Лаймската болест в рамките на един месец

Кърлеж
18.06.2019 / 14:56

За пореден път в София има бум на ухапвания от кърлежи. Важно е хората да бъдат тествани, защото само около 10% от заразените кърлежи предават инфекцията, заяви заместник-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести Ива Христова.

Между 1% и 3% от ухапванията водят до заболявания, добави тя и добави, че е важно изследването да се извърши до 30 дни след ухапването, за да се избегнат фалшиви отрицателни резултати.

Според нея, типичната Лаймска болест не изисква изследване, защото може да се разпознае по симптоми.

Симптомите на треска от Марсилия се изразяват в внезапно повишаване на телесната температура - над 38-39 градуса, с характерно черно петно ​​и петна по мястото на ухапване. Макар да няма треска при болестта на Лайм, а мястото на ухапване да стане червено, обясни тя.

Проф. Христова обясни, че кърлежите могат да бъдат изследвани само ако са взети безцелно и живи, и добавят, че няма смисъл да се носят тези, които са отстранени от тялото.

Тази година активността на кърлежите започна малко по-късно от обикновено. Има 90 случая на лаймска болест и за един месец можем да очакваме бум на заразените, каза тя за България ON AIR.

"Трябва да избягвате тревни площи, дори ако се лекуват, използвайте репеленти и наблюдавайте тялото за ухапвания. В случай, че сте ухапан, кърлежите трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро." - съветва тя.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев