В РБ "Сава Доброплодни" ще отбележат 80-годишнината на известния сливенски писател и общественик Атанас Цонков с творческа вечер

РБ "Сава Доброплодни" Сливен
20.06.2019 / 10:44

На 21 юни /петък/ 2019г., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, с творческа вечер ще бъде отбелязана 80-годишнината на известния сливенски писател и общественик Атанас Цонков. Ще се състои и премиера на последната му книга „Да рисуваш красота”, посветена на живота и творчеството на известния български художник Христо Тодоров.

Атанас Цонков е роден на 16 юни 1939 г. в Сливен. Учи в гимназия „Добри Чинтулов” и смесена гимназия „Георги Кирков”, след което завършва и Техникум по минна и рудна промишленост „Георги Димитров” - Бургас, специал¬ност „Геология и проучване на полезните изкопаеми”. През 1973 г. завършва АОНСУ - София.

Литературната му дейност започва в началото на шестдесетте години на ми¬налия век. Негови творби са публикувани в местния и в централния печат, в редица литературни издания, в алманасите „Сливенски огньо¬ве”, „Перо и щит”, „Жажда”, „Слово”и др.

Атанас Цонков е автор на повече от 17 книги, между които: трилогията „Душата на Жеруна”: „Сенките са живи”/1993/, „Бистри води” /1996/ и „Мед от диви пчели” /1999/, в която разкрива отделни страни от историята, архитектурата, топонимията, фолклора на Жеравна, народопсихологията и бита на нейното население; сборниците с разкази „Грешна земя” /2000/ и „Нощни лястовици”/2010/; публицистичният сборник „По пътеките на времето”/2012/; сборникът със спомени и размисли „Завръщане в миналото”/2016/ др.

Голяма част от своите изследвания Атанас Цонков посвещава на живота и творчеството на писателя Йордан Йовков, публикувани в книгите: „Началото. Йордан Йо¬вков - поезия и проза 1902-1912”/1998/; „Прелистени страници”/2000/, съдър¬жаща 34 писма на литературоведа Димо Минев, един от най-големите изследователи на живота и творчеството на Йовков, до историка на Жеравна Данаил Кон¬стантинов; „Последна любов. Йордан Йовков и българският театър”/2005/ - литературна критика, „При Йовков - вчера и днес”/2005/, включваща 44 художествено-документални есета и очерци; „Йовковите „Старопланински ле¬генди” - опит за биография”/2007/ - изследване на героите и техните прототипи в разказите на Йовков.

Цонков е автор и на редица статии, разкази и отзиви за книги, редактор е на повече от 30 белетристични и поетични книги. Той е съставител, редактор и автор на встъпителните статии на уникалната тетралогия „Народни песни от Жеруна”/2002-2006/, съдържаща 796 творби. Със свои изследвания и доклади, посветени на живота и творчеството на Йордан Йовков участва и в редица научни конференции /в Сливен, София, Добрич, Жеравна/.

За цялостната си изследователска дейност на Йовковото литературно творчество, през 2005 г. Атанас Цонков получава Националната литературна награда „Йор¬дан Йовков” на Община Добрич.

В началото на 70-те години на XX в. Атанас Цонков, заедно със сливенските поети Сава Пеев и Георги Мъндев, е един от учредителите на литературния кръг „Крила” като алтернатива на дружеството на СБП в Сливен, в което членуват преди всичко поети и писатели, живеещи и работещи в София.

В началото на 90-те години на миналия век в Сливен се оформя литературният творчески кръг „Жажда”, сред дейните членове на който е Атанас Цонков. От есента на 1995 г. кръгът „Жажда”, подкрепен от ИК „Жажда” - Сливен и Съюза на независимите български писатели – София, започва да издава едноименното литературно списание, чийто отговорен секретар и до настоящия момент е Цонков.

Освен творец, Атанас Цонков е и активен общественик. От 1976г. до 1980г. е и председател на Клуба на дейците на културата в Сливен.

Член е на Съюза на независимите български писатели, един от учредителите на дружеството в Сливен и негов председател.

Творчеството на Атанас Цонков ще бъде представено от литературния критик Димитър Бечев. Ще бъде представена и последната книга на писателя „Да рисуваш красота”, посветена на живота и творчеството на известния български художник Христо Тодоров.

Специални гости на събитието ще бъдат много сливенски писатели, както и творци – членове на Дружеството на писателите в гр.Ямбол.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев