БСП обсъди с НПО-та темата за партийните субсидии

Корнелия Нинова
20.06.2019 / 14:46

Депутати от парламентарната група на „БСП за България“ и представители на неправителствени организации обсъдиха на кръгла маса въпроса за намаляването на партийните субсидии, предаде БГНЕС.

Министерски съвет вече депозира предложение за актуализация на Закона за държавния бюджет за 2019 г., което предвижда намаляването на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Идеята вече беше подкрепена от управляващите на първо четене и предстои да бъде гласувана окончателно на пленарното заседание в петък.

Според БСП обаче намаляването на субсидията ще доведе до частно финансиране на партиите, която възможност досега беше изключена от българското законодателство.

„Следобед бюджетната комисия ще разсъждава по тези въпроси, а в петък е предвидено в първа точка от дневния ред да бъде именно това. Затова ние поехме инициативата да поканим представители на изразилите позиция, защото считаме, че тези въпроси не трябва да решават по такъв начин, а е необходим задълбочен и включващ дебат, както между политическите сили, така и между тях и гражданското общество“, заяви по време на срещата депутатът Крум Зарков.

Според него еднакво важни са два въпроса – размерът на субсидията и новата идея за възможност за външно финансиране от юридически лица, по която съгласие постигнаха ГЕРБ и ДПС.

„Въпросите за финансиране на политическите партии и предизборните кампании са сериозни. Те засягат базисни структури на демократичното общество. По тази причина не би следвало да бъдат разгледани в един прибързан порядък. Не би следвало да се подхожда популистки към тях и без обмисляне на последствията от едни или други законодателни промени“, заяви по време на дискусията Ваня Нушева от асоциация „Прозрачност без граници“.

Нейната основна критика бе относно подхода към промяната, която тя определи като „търсене на елементарни решения с популистки оттенък на важни проблеми“. Ваня Нушева подчерта още, че размерът на партийната субсидия е важен въпрос, който трябва да бъде решен с висока степен на консенсус между заинтересованите страни, а в дебатите по него участие трябва да вземат както партиите в парламента, така и тези извън него.

Според „Прозрачност без граници“ предложението е на път да се приеме без оценка на въздействието, без широк обществен дебат, както и без оценка на политическите последици, които биха произлезли от него.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев