Кмет дари кръв, последваха го още 50

Кръводаряване
21.06.2019 / 15:18

50 доброволци от Стара Загора се включиха ефективно в от организираната от сдружение „Самаряни“ и екипът на „Моята е-община“ акция под наслов „Кръводари. Шанс дари. Животът е над всичко“, специалисти от районния център по трансфузионна хематология разположиха апаратурата си в импровизиран кабинет в зала „Фойе“ на общинската администрация. Сред първите пожелали да дарят кръв беше кметът Живко Тодоров, който сподели че приема стореното като свой граждански дълг.

От Кръвния център, благодариха на старозагорци за отзивчивостта, с която се включват в акциите за набиране на кръв. По техни данни, РЦТХ-Стара Загора покрива европейските изисквания. Според експертите кръводаряването, когато е възможно и няма медицински причини да не се случва, е полезно за организма. Минималният период между две манипулации е 60 дни.

По последни данни около 22 000 души: мъже и жени на различна възраст са регистрирани като доброволни кръводарители на територията на 4 области: Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол .Всеки един от тях поне по веднъж е дарил по една банка от около 500 милилитра животоспасяваща течност. По този начин са били осигурени близо 11 000 л кръв, количеството е почти константно на предходните 3-4 години, по думите на д-р Петя Матеева ,директор на старозагорския районен център по транфузионна хематология.

Сред дългогодишните дарители е 43-годишната приемна майка Марина Димитрова, която за две десетилетия е предоставяла безвъзмездно кръв близо 50 пъти. От няколко години в социалните мрежи съществува специализирана група за подпомагане на изпаднали в беда и техни близки, сред администраторите е и 39-годишната специалистка по лингвистика и майка на 3 момичета Милка Колдамова, която има зад гърба си 15 участия в акции за 5 години.

По минимум 100 лв искат за една банка кръв „мургави кръводарители“, чакащи „клиенти“ на метри от центъра, в зависимост от спешността, търсеното количество и рядкостта на групата цената може да се качи до пет пъти, разказват сблъскали се с проблема старозагорци.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев