Череша-гигант се роди в Кюстендил

86-годишният кошничар Димчо Занев стана една от атракциите на Празника на черешата в Кюстендил
23.06.2019 / 10:56

35,5 мм е най-едрата череша, която беше измерена от журито на тазгодишния Празник на черешата в Кюстендил. Плодът се намираше на щанда на НЧ „Просвета 1920“ – с. Граница, като той е произведен именно в една от овощните градини в населеното място.

Уникална къща за занаяти, гигантски череши и безброй много вешела бяха подредени на централния площад „Велбъжд“ за тазгодишното издание на единствения по рода си празник на черешата в Кюстендил. За 12-та година Кюстендил празнува в чест на този ярък, сочен и вкусен плод – черешата. Подготовка започна ден по-рано, като в нея се включиха читалища от целия регион, училища, детски градини, земеделски производители и занаятчии.

Сред другите атракции бяха и множество щандове с кошници, пълни с плодове, като тази година от общинския отдел „Култура и духовно развитие“ бяха заложили като акцент занаятите и по-точно, кошничарството. Не случайно на Празника на черешата беше изградена и къща за занаяти от Етноцентър „Рубин“. В нея единственият кошничар – 86-годишният Димчо Занев показа на хилядите гости майсторлък по изплитането на кошници. Пременен в автентична народна носия, със запасан пистолет на пояса, бай Димата от рано сутринта започна да плете кошници в самия център на града.

Официален старт на тридневните тържества, посветени на червеното злато на Кюстендил, както местните наричат черешата, даде зам.-министърът на МЗХГ, Лозана Василева.

„Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват благоприятните климатични условия, географското разположение и селекцията на сортове череши – това са предпоставки да бъдем един добър производител. През т.г. площите за рекултиране са над 16 хил. декара, а само в района на Кюстендил през м.г. са произведени над 6200 тона череши. 35% от тях са за прясна консумация и над 65% за преработка“, обяви пред стотиците присъстващи зам.-министър Лозана Василева.

През днешния ден Празникът на черешата продължава с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца и кулинарното шоу „Черешката в кухнята“.

Още снимки от новината

Уникални щандове и картини от череши впечатлиха стотиците гости на Кюстендил
В Кюстендил измериха гигантска череша от 35,5 мм

 

Източник: Монитор
Снимки: Северина Димитрова
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев