Мария Габриел: Има тенденция за повече дезинформация на местно ниво

Фалшиви новини
24.06.2019 / 11:51

„Благодарение на координирания подход, който изградихме на равнище ЕС, не сме станали свидетели на мащабна дезинформационна атака по време на европейските избори.“ Това беше заявено в студиото на утрешния блок на БНТ, комисар по цифровата икономика и Общество Мария Габриел.

От друга страна, виждаме, че тези, които служат за дезинформация, много развиват техниките си и ние започваме да наблюдаваме тенденция за все по-голямо съсредоточаване върху кампаниите за дезинформация на местно ниво, насочени към общностите на хората, което е много по-трудно. да намери и противодейства, добави тя.

"Ще видим дали това ще се превърне в основна тенденция по-късно", каза Габриел и докладва за впечатляващи цифри.

През последните 5 месеца Google е премахнала повече от 3,39 милиона канала Yutube, които не отговарят на техните правила за спам или удостоверяване. Facebook премахна повече от 2 милиарда фалшиви акаунта, които нарушават дезинформацията. А Twitter е премахнал над 77 милиона.

"Виждаме колко е важно да се подобри тази политика за прозрачност, спонсорирано съдържание и политическа реклама, а сега трябва да отидем по-далеч и да влезем в тематични кампании за дезинформация", каза еврокомисарят.

„За мен има две неща, които искам да развия: европейска мрежа от т.нар. Доверени проверяващи данни, започнахме през март, но за момента ги имаме само в 14 държави-членки на ЕС на 11 езика. да се подобри тази координация между платформите и данните, така че така наречените държатели на факти да могат да свършат работата си по-бързо с изследователите и медиите “, каза тя.

Според Мария Габриел, Групата на европейските регулатори все още не изпълнява своята роля. За някои темата не е нова, но за други е неизвестна. Въпреки това, за да се намесят, те се нуждаят от ресурс. През есента ще определим мерките, които могат да бъдат предприети по-нататък.

Според Габриел, всички инициативи, свързани с медийната грамотност, ще продължат.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев