Камерния хор на учителите-пенсионери от клуб „Будители“ участва в Международен фестивал в Албания

Камерен хор на учителите-пенсионери от клуб "Будители" с диригент Ганка Руснакова
24.06.2019 / 21:50

В албанския град Дуръс, за девета поредна година се проведе Международният танцов и музикален фестивал „Дуръс фест“. Събитието се състоя от 19 до 23 юни 2019 г.

В програмата участваха много състави, сред които и от България – Камерния хор на учителите-пенсионери“ от клуб „Будители“ Сливен, Смесения хор „Добри Чинтулов“ с диригент Георгиос Филаделфевс, Ансамбъл „Хоро“ от Сливен, Смесен хор от Дупница, представители от Полша, Босна и Херцеговина и др.

Целта на фестивала е да представи културните традиции на различни държави и да предостави възможност на членовете на групите да се съберат, да изградят приятелства и да представят културата си чрез танц и музика. Идеята на фестивала е да сближи хората посредством музика.

Фестивалът няма състезателен характер. Всички участници получиха грамота и подаръци.

Дуръс е вторият по големина град в Албания, след столицата Тирана. Той е един от най-древните и икономически значими градове в Албания. Тук е най-старото пристанище в Албания и най-новият общински университет.

Градът притежава корабен док, корабостроителница и преработвателна промишленост, по-специално производство на кожи, пластмаса и тютюневи изделия.

В старата част на града се намира старата градска стена, наричана още Замъка в Дуръс, и също така най-големия амфитеатър на Балканите, намиращ се близо до пристанището.

По време на фестивала, клуб „Будители“ посети Дуръс и столицата Тирана, а на връщане – Охридското езеро, манастира „Свети Наум“, град Охрид и Скопие в Северна Македония.

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Северна Македония и Албания. През 1980 година езерото заедно с неговото крайбрежие и град Охрид са обявени от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

Още снимки от новината

Ансамбъл "Хоро"
Смесен хор "Добри Чинтулов" Сливен
Състав от Босна и Херцеговина
Смесен хор град Дупница
Камерен хор на учителите-пенсионери от клуб "Будители" с диригент Ганка Руснакова
Плажа в Дуръс
...
Обща снимка
Свети Наум

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев