Академици ще търсят решение за пътната безопасност

...
24.06.2019 / 22:09

Създава се съвет за сътрудничество с академичните и научните среди в областта на безопасността на движението по пътищата. Той ще функционира към Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и в него ще участват представители на акредитираните университети, имащи отношение към темата, както и на Българска академия на науките. Това стана ясно по време на конференция "Стратегии и политики за развитието на висшето образование в България", съобщиха от пресцентъра на ДАБДП.

Събитието се организира от Съвета на ректорите на Висшите училища на Република България, а в него участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Надявам се това да се превърне в работещ механизъм за партньорство и обмяна на опит при формиране на публичните политики по темата", подчерта председателят на ДАБДП Малина Крумова.

Тя допълни, че за ръководената от нея агенция е много важно ефективно да се използват постиженията на науката в областта на пътната безопасност.

По думите й, основен акцент ще се постави и на подготовката на кадри, чрез съвместно организиране на стажантски и квалификационни програми.

„С общата ни активност това може да се превърне в работещ механизъм за партньорство, който да използваме и при подготовка на проекти и проучване на международния опит“, посочи още Крумова.

По време на форума са представени функциите и приоритетите, по които се работи в ДАБДП.

„Една от основните ни цели е да променим подхода на работа, когато говорим за пътна безопасност и да изместим фокуса към превенцията, а не на последващата реакция. Инициатива, за която опита на висшите училища в България ще е много ценен“, подчерта Малина Крумова.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев