Ченге от Полша спаси руски удавник на Слънчака

Снимка от мястото на инцидента
25.06.2019 / 14:03

Полски полицай в отпуска е спасил от сигурна смърт руски турист в българския курорт Слънчев бряг, а необичайната за службата новина съобщи във вторник пресслужбата на полицията в Полша. Мл. аспирант Себастиан Костерна се намира в момента в България на почивка със семейството си.

55-годишният руснак, който също избрал българското море за почивка, вероятно ще помни 24 юни 2019 година до края на дните си. Себек, както наричат полицая приятелите му, излязъл на плажа предиобед. В един момент забелязал в морето "дрейфащо" тяло. Усетил, че има проблем и се хвърлил във водата. Преплувал няколкодесетки метра и видял, че край тялото на мъжа има жена. С нейна помощ успял да измъкне давещия се курортист на брега.

Полицай Костерна установил, че човекът не дави никакви знаци за живот, не диша. Отворил дихателните му пътища като изпълнил пет спастителни вдишвания, след които мъжът изхвърлил вода през устата и носа. В продължение на десетина минути полицаят заедно с още няколко души от плажа реанимирал удавника. Тогава пристигнали и медицински служби, на които туристът бил предаден.

Гостът от Русия наистина извадил невероятен късмет. Оказало се, че е попаднал на полицай от Полша, който е преминал обучение за оказване на медицинска помощ. Мл. аспирант Костерна служел в полската полиция от 2005 година, а от 2011 бил обучен спасител с квалификация за оказване на първа помощ. Ченгето работи в самостоятелното подразделене по превенция в полицията в гр. Радом, централна Полша.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев