Планинската спасителна служба предупреждава туристите да не се разхождат в планините по време на гръмотевична буря

Гръмотевица
25.06.2019 / 16:49

Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК предупреждава всички любители на планината да избягват къмпинг и разходки в планините, особено на високите места. Туристите трябва да следят прогнозата за времето, да са добре оборудвани, да спазват предварително зададения маршрут и да носят заредени мобилни телефони, напомни на Планинската спасителна служба.

По време на гръмотевична буря трябва да се избягва движение по билото и ръбовете, особено ако те са остри, както и пресичане на големи открити пространства. Спасителите съветват да не преминавате през върхове или изолирани височини, както и да приближавате изолирани дървета, големи метални предмети, електропроводи, реки и водоеми. В движение туристите трябва да стоят на няколко метра един от друг, добавят те.

Изчакването на края на бурята трябва да бъде на относително безопасно място. Трябва да се избягват единични дървета, сгради без гръмоотвод, както и извори или водоеми. Големите метални предмети трябва да са на поне 10 метра от човек.

Ако няма подслон, приклекнете ниско, като възможно най-малко тялото ви докосва земята.

Когато седнете, туристите трябва да са на раница или друга изолирана подложка, като краката им се държат заедно и коленете им са покрити с ръце.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев