Цвета Караянчева: Има голям потенциал за задълбочаване на българо-руските отношения в областта на енергетиката

Цвета Караянчева
26.06.2019 / 13:55

„Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните енергийни отношения между Русия и България като дългогодишни партньори. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изявлението си към членовете на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация.

За първи път председателят на българския парламент говори с представителите в горната камара на руския парламент, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Цвета Караянчева уточни, че енергийното сътрудничество трябва да продължи в съответствие с принципите - целесъобразност, конкурентоспособност, прозрачност, сигурност на доставките и пазарна цена.

"България провежда политика, насочена към осигуряване на енергийна сигурност както за страната, така и за Европейския съюз", добави Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание декларира, че страната ни подкрепя възможността за преминаване на клон "Турски поток" през територията на България в контекста на създаването на Балканския регионален газов център. "Това ще доведе до реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени", добави Цвета Караянчева и уточни, че България не възразява срещу всеки проект, който е в съответствие с действащото европейско законодателство, допринася за сигурността на доставките и целите на Енергийния съюз и е икономически обосновано.

Тя отбеляза също, че сътрудничеството между България и Русия в ядрената енергетика заслужава внимателна, отговорна и задълбочена дискусия.

Цветка Караянчева добави, че инвестиционните перспективи са в дневния ред на българо-руското сътрудничество.

"През последната година и половина политическият диалог между България и Русия на най-високо ниво е окуражаващ", каза Цвета Караянчева в речта си. Тя подчерта, че динамиката на политическите контакти, както и силният потенциал на двустранните връзки, трябва да доведат до увеличаване на практическото, взаимноизгодно сътрудничество.

„Ние искаме да развиваме отношенията си с Руската федерация на основата на диалог, конструктивно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите“, добави тя.

"Отношенията между България и Русия имат дълбоки корени през вековете, но срещата на върха на българо-руските връзки несъмнено е Освобождението на България, каза Караянчева.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че днес българо-руските отношения се развиват в условията на постоянно сложен свят, свят на ескалиращи кризи, дълги процеси на уреждане на конфликти, крехки баланси и трудни международни интереси.

„В диалога с Русия България се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на ЕС и страните-членки на НАТО”, каза тя.

"България като пълноправен член на Европейския съюз и НАТО може да помогне за развитието на диалога между тези две организации с Руската федерация", добави Цвара Караянчева.

"България има интерес да възстанови доверието и да развие отворени и прагматични отношения между Брюксел и Москва", заяви председателят на българския парламент.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. Делегациите включват съпредседателите на Групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и заместник-председателя на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев