ГЕРБ предлага кучетата, които тежат над 5 кг. да се извеждат само на каишка

Куче
26.06.2019 / 15:31

Проектозакон забранява извеждането без повод и свободното пускане на кучетата, които тежат над 5 кг.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова припомни, че през последните седмици обществото е станало свидетел на драстични случаи на нападения на кучета върху хора. "Дори се стигна до трагични инциденти със смърт на човек. Смятаме, че това ще е дабат, от който обществото ни има нужда", каза тя.

Атанасова и група депутати от ГЕРБ внесоха проект за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предлага се и забрана за извеждане на агресивни кучета без повод и намордник, като глобата при нарушение е 1000 лева. 500 лева е предлаганата глоба при разхождане на кучета на детски площадки или на места, обозначени с табели със забрана.

Отговорни за спазването на тези изисквания ще бъдат кметовете на общини, райони и кметства.

Десислава Атанасова коментира, че е добре да се чуят мненията за предложените промени на експерти, НПО и граждани. По думите й само за няколко часа, след като е внесен законопроектът в деловодството на Народното събрание, към нея са се обърнали представители на НПО с най-различни предложения от най-различен характер. Атанасова поясни, че част от тях са по отношение на санкции за общините, които не контролират собствениците на кучета, с чипирането на домашните любимци, с правилата и условията за приютите, със санкции за общините за неспазване на разпоредбите за ограничаването на популации, за незаконните развъдници.

"Изглежда, че темата трябва да бъде на дневния ред на обществото. Очаквам преди заседанието на ресорната водеща комисия, всички заинтересовани страни да пратят становища, за да можем да вземем добри и правилни решения. Стараем се да защитим обществения интерес. Разбира се, без да ощетяваме собствениците на домашни любимци", посочи Атанасова.

Източник: vesti.bg
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев