Днес влезе в сила Европейският закон за киберсигурността

Кибер сигурност
27.06.2019 / 13:23

Днес законът за кибернетичната сигурност в ЕС влиза в сила. Европейската агенция за киберсигурност (ENISA) ще има нови задачи за първи път, каза пред Българското национално радио Мария Габриел, комисар по цифровата икономика и общество.

"Това означава много конкретно - ако една държава-членка е жертва на кибератака, тя може много бързо да използва опита на ENISA, за да идентифицира уязвимостите и да я разреши, което досега не е било възможно, дори когато те не са жертва на кибератака, ENISA може им помогнете да разберат много бързо какво ще ги направи по-безопасни за кибернетичното пространство, ”каза българският комисар.

Планирано е и сертифициране на киберсигурността, каза Габриел:

„Европейските граждани ще могат да знаят на какво ниво на сигурност е продуктът, който купуват, а за европейските предприятия за първи път сертификат, валиден в една от държавите-членки, ще бъде валиден за цялата територия на Съюза“.

Новите правила предоставят на Европа рамка за сертифициране на киберсигурността на продуктите, процесите и услугите и укрепват мандата на Агенцията на ЕС за киберсигурност, като увеличават отговорностите и ресурсите за по-добра подкрепа на националните органи за справяне със заплахите за киберсигурността.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев