Сливен се прости с най-големия си дарител Гарбис Папазян

Гарбис Папазян
28.06.2019 / 14:26

а 98-годишна възраст във Виена е починал един от най-големите дарители Гарбис Папазян, без чието съдействие България едва ли щеше да се сдобие с Дома на културата „Витгенщайн“, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. Градоначалникът изпрати съболезнователен адрес до Арменската църковна община в австрийската столица и до Българския изследователски институт – клуб „Приятели на Витгенщайн“ в Австрия.

В него се казва: „Той ще остане в паметта на поколенията като пример за истинско родолюбие и хуманност. Напусна ни една уникална личност, отдала целия си съзнателен живот на благородни каузи, в името на родния град Сливен и на страната си. Името на Гарбис Папазян е символ на добротворчеството и дарителството. Поклон пред светлата му памет!“.

Роденият на метри от паметника на Хаджи Димитър Папязян заминава за Австрия през 1940 г., където завършва индустриална химия. След Втората световна война се занимава с търговия, а с първото си дарение, цигулка с марката „Рупрехт“, финансира изграждане и обзавеждане на детска градина, която носи името на родителите му „Виржин и Хаик Папазян“. През 1979-а с негови пари е построен ретлансатор за тогавашната втора програма на българската телевизия. В продължение на три години след 1990-а организира безплатната доставка на стотици хиляди комплекта дамско бельо с марката „Триумф“ за жителките на Сливен.

Той е един от основателите на производството на компактдискове в България, съдейства за развитие на търговията с Близкия изток . С негова помощ е закупен дом „Витгенщайн“, като малко преди кончината си дарява парцел от половин декар в столичния район „Витоша“ на община Сливен с поръката парите от продажбата му да отидат за издръжката на детската градина.

Удостоен е с “Народен орден на труда” – златен, през 1989 г. – с орден “Народна република България” I степен, а през 1987-а става почетен гражданин на Сливен.

На въпрос на журналистите кога се е чувствал по-добре: при монархията или при социализма отговаря: “Аз съм за ред! При диктатурите имаше дисциплина, сега навсякъде е безредие. Това, което става сега по света, е организирано. Наумили са си някои, че всичко трябва да се разсипе, да се построи отново и да се печелят пари от това. Сега се прилага принципа “Разделяй и владей”. А Папазян винаги е бил за другото: “Помагай и обединявай!”, припомня летописецът на живота му Кръстьо Берберов, след като през 2010 г. старецът си възстановява българското гражданство.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев