Днес е Неделя на всички български светии

...
30.06.2019 / 10:11

Днес Православната църква отбелязва Неделя на всички български светии. Този празник се празнува след Петдесетница. Празникът е уникален, защото на него църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. Освен известните светии и мъченици загинали за вярата, на този ден възпоменаваме и безбройните неизвестни хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи.

Този ден е за прослава и на онези неизвестни монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят с невидима светлина от небесния небосклон.

Първият известен по име български светец е Св. Енравота или Боян. Той е най-големият син на хан Омуртаг. Екзекутиран е в Плиска по заповед на брат си Маламир. „Вярата, за която сега аз умирам, ще се разпространи по цялата българска земя“, казал той в последния си час и след 30 години цяла България се покръстила.

Канонизираните за светци българи са 104. Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на История Славянобългарска. В този период е канонизиран и Св.Софроний Врачански.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев