От 1 юли се увеличават пенсиите, но поскъпва тока, парното и топлата вода

Пари
01.07.2019 / 08:32

От днес влиза в сила увеличението на пенсиите с 5,7%. То обхваща пенсиите, отпуснати до края на 2018-та година, или доходите на близо 2 млн. и 300 хил. души. Минималната пенсия се вдига с близо 12 лева и става 219 лева и 43 стотинки. Максималната пенсия или сбор от пенсии нараства на 1200 лева. Изплащането на актуализираните пенсии започва от 8-ми юли, съобщава Дарик.

Всички пенсии, които са приравнени на минималната за съответния вид, се увеличават с 5,7% от днес, независимо от датата на отпускане. Така минималната за стаж и възраст става малко над 219 лева, а социалната пенсия за старост - близо 133 лева.

Актуализират се и минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност, както и на социалната инвалидна пенсия, персоналните пенсии, пенсиите за особени заслуги. Повишава се и максималният размер на получаваните една или повече пенсии - той става 1200 лева. Това ще премахне ограничението за доходите на около 43 000 пенсионери и те ще получават действителните си пенсии. Остават обаче 26 хил. души, които все още са ограничени от тавана.

От 1 юли поскъпват токът, парното и топлата вода. Средно за страната цената за топлоподаването се увеличава с 4,5%. Най-скъпо ще струва в Разград - с увеличение от близо 18% и Габрово – с близо 13%. След тях се нареждат Враца, Велико Търново и Пловдив.

Скокът на цената на тока е средно около 3,5% за страната. Увеличението е в рамките на годишната инфлация. Според председателя на КЕВР Иван Иванов, ако трябва да се изпълнят желанията на ЕРП-тата, то скокът трябва да е от 50%, но това няма как да се случи. От НЕК пък са изчислили, че енергията струва на домакинствата по 1 лев на ден, предава БГНЕС.

Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев