Сотир Цацаров повторно поиска снемане имунитета на депутата Георги Михайлов

Сотир Цацаров
01.07.2019 / 16:23

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира повторно 44-тото Народно събрание с искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на народния представител Георги Михайлов за извършено от него данъчно престъпление.

Цацаров вече внесе искане за снемане имунитета на Георги Михайлов на 8 ноември. Причината тогава беше безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на „СБАЛХ“ ЕАД. На 9 ноември Михайлов даде съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.

На 13 ноември Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за престъпления,извършени Михайлов, а на 22 ноември главният прокурор възложи разследването да се проведе от Национална следствена служба.

На 26 юни, под ръководството на Софийска градска прокуратура, следовател от Национална следствена служба привлече като обвиняем народния представител Георги Михайлов за безстопанственост и му взе мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 15 000 лв.

В периода 31.07.2015 г. - 18.04.2017 г. в София, като длъжностно лице - изпълнителен директор на „Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания“ /„СБАЛХЗ“/ ЕАД, Михайлов не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието - „СБАЛХЗ“ ЕАД, в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Въпреки задълженията си за законосъобразното управление на финансите на „СБАЛХ“ ЕАД по Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор и Закона за лечебните заведения, обвиняемият Михайлов е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството „Екофарм“ ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с „Екофарм“ ЕООД. Разследването по досъдебното производство продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството/ чл. 219 – 220 НК/.

В хода на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност.

Главният прокурор повторно сезира Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване на Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление.

Източник: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев