Парламентът започва нов мандат със седем политически групи

Разпределение на местата по политически групи. Н.И. означава независими членове на ЕП, които не принадлежат към никоя политическа група
02.07.2019 / 14:00

Докато новият Европейски парламент се събира за първи път на 2 юли, членовете на ЕП формират седем политически групи.

Откакто бяха направени резултатите от изборите за Европейски парламент, новоизбраните членове на ЕП се организират в политически групи, които обединяват представители на различни страни от ЕС въз основа на политическите си афинитети.

Според правилата на Парламента една политическа група трябва да се състои от най-малко 25 членове на ЕП от най-малко една четвърт от държавите-членки (в момента това би означавало от най-малко седем държави). Членовете на ЕП могат да принадлежат само към една политическа група, но могат да изберат да не принадлежат към нито една; след това те се наричат ​​неприкрепени. Понастоящем 57 членове на ЕП са избрали да не се присъединяват към политическа група.

Политическите групи могат да се сформират по всяко време на срока. Досега се признават, че седем отговарят на необходимите критерии.

Политическите групи се ползват с определени предимства: те играят важна роля в определянето на дневния ред на Парламента, разпределят им повече време за изказвания по време на разискванията и също така разполагат с повече офис пространство, персонал и пари. Те също така вземат решение за създаването на парламентарни комисии и делегации.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев