Конституция на деветия законодателен орган на Европейския парламент

Деветият законодателен орган на Европейския парламент започна днес © Европейски съюз 2019 - ЕП
02.07.2019 / 14:02

Деветият законодателен орган на Европейския парламент беше официално учреден днес в Страсбург в 10.00 часа от напускащия президент Антонио Таяни.

Председателят на Европейския парламент ще бъде избран утре сутринта в 9 ч. Сутринта. Номинациите трябва да се подават от политически групи или от 1/20 от членовете до 22:00 часа тази вечер. Бяха назначени осем преброители по жребий, които да контролират гласуването.

След преки избори в 28 държави-членки на 23 и 26 май, в които 51% от гласоподавателите гласуваха за избор на свои представители, новият Европейски парламент беше официално учреден днес в Страсбург. Процентът на оборота е по-висок от преди (61% нови членове на ЕП) и по-висок процент на жените членове на ЕП, отколкото в миналото (40%), в сравнение с 37% през 2014 г.

Най-младият евродепутат е Кира Мари Петер-Хансен от Дания (21), а най-старият е Силвио Берлускони от Италия (82).

Новият парламент се състои от седем политически групи - по-малко от предишния. Всички членове на ЕП, които не са се присъединили към политическа група, са посочени като неприсъединили се, но могат да решат на всеки етап да се присъединят към група. От 2009 г. насам, съгласно процедурния правилник на Парламента, политическа група се състои от най-малко 25 членове, избрани в най-малко седем държави-членки.

Източник: https://www.europarl.europa.eu
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев