Сергей Станишев се отказа да стане председател на ЕП, решението взел сам

Сергей Станишев
03.07.2019 / 13:49

Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се е отказал от номинацията му за председател на Европейския парламент, твърди в изявление самият политик.

"За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията", пише Станишев, цитиран от Агенция "Фокус".

"Позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС. Тя би била чест за мен и висок престиж за страната ми. Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент", заявява социалистът.

Българският премиер Бойко Борисов също подкрепи номинацията му, с думите, че "българин на такава висока позиция е чест и гордост".

Станишев не е подал кандидатура за председател на ЕП, а крайният срок за номиниране изтекъл в 23:00 българско време. Той е разочарован от бламирането на водещия кандидат на социалистите Франс Тимерманс и договорките за постове между европейските лидери, които на практика обезсмислят европейските избори.

"Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Отстъплението от принципа за Общия кандидат, отстояван вече в два избора, ще разочарова и отдалечи европейските граждани. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията", обяснява Станишев.

Той е категоричен, че за него водещият ангажимент е бил и остава този към политическото семейство на социалистите като президент на ПЕС.

"Отстояването на Социална и справедлива Европа изисква друга моя роля - тази на лидер на европейската левица, която да превърне нашата битка в реални политики - вече имаме повече премиери в Съвета, втори сме в ЕП, а лявата вълна на Стария континент ще укрепи и позициите на партиите ни в отделните държави-членки. А тази битка далеч не е приключила. Бих казал, че тя сега започва", пише още той.

Въпреки че все още няма нов председател, новият Европейски парламент вече се събра на първото си заседание.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев